GameCode


GameCode is een zelf in elkaar te knutselen spelconsole waarop je niet alleen allerhande simpele maar leuke spelletjes kan spelen, maar waarvoor je ook je eigen code kan schrijven! Dit maakt GameCode niet alleen een leuk hebbeding, maar ook nog eens een waanzinnig interessante tool om bij te leren over elektronica en programmeren! Het apparaat wordt volledig ondersteund door de grafische programmeeromgeving Flowcode. Hierdoor kan je snel op weg om je eerste GameCode software te schrijven, ookal heb je nooit eerder geprogrammeerd. De code van de voorgeprogrammeerde spelletjes staat gratis beschikbaar op de download pagina ter inspiratie, of om gewoon lekker te spelen natuurlijk!

GameCode wordt verkocht als DIY soldeerkit. Je ontvangt de printplaat (PCB), alle nodige componenten, gedetailleerde assemblage instructies en een handleiding die vertelt hoe je het apparaat moet gebruiken en programmeren.

Je hebt een vrij vaste hand nodig en wat geduld, maar geen zorgen, de kit is zo ontworpen dat ook beginners in staat zijn alles succesvol samen te stellen. Bovendien begeleiden de assemblage instructies je doorheen het hele proces! Voor diegenen die hun vaste hand toch niet helemaal vertrouwen, is er voor een kleine meerprijs ook een kit verkrijgbaar met de IC's voorgesoldeerd. Zo is het lastigste soldeerwerk voor jou al gedaan!

Krijg je tijdens het soldeerproces toch liever wat begeleiding? Schrijf je dan in voor één van onze "Van component tot code" workshops!


Wat heeft de GameCode aan boord

Het brein van de GameCode is een 8-bit microcontroller, zijn hart een herlaadbare Li-Polymer batterij. Via een micro usb kabel (inbegrepen in het pakket) laad je het apparaat op en upload je jouw software. Je hebt dus geen extra apparatuur nodig, alles is Plug and Pla... program!

Als display is gekozen voor een 8x16 led dot matrix. Deze low-resolution display biedt een perfecte balans tussen eenvoud en mogelijkheden. Het is eenvoudig om er makkelijk begrijpbare code voor te schrijven, en geeft fantastische mogelijkheden om te leren over arrays, bit- en byteoperaties, seriële communicatie en meer van dat goeds. Heel veel bekende spelletjes zijn perfect geschikt voor dit type scherm, denk maar aan snake, tetris, pong, space invaders, zelfs je eigen versie van flappy bird!

Om de spelletjes te kunnen besturen zijn er 8 drukknoppen voorzien (up, down, left, right, select, start, A, B). Elke knop is overigens ook voorzien van een eigen individueel programmeerbare led. Gebruik deze om meer spelmogelijkheden te creëren, zoals reactie- of geheugenspelletjes, of gebruik ze simpelweg om aan te tonen welke knoppen gebruikt worden voor jouw spelletje(s). 

Verdere randapparatuur zijn:

  • Een rood/groen bi-colour led om bijvoorbeeld batterijlading aan te duiden
  • Een vibratiemotor om je spelletjes tril-feedback te geven (aanstuurbaar via hardware PWM om de tril intensiteit te regelen)
  • Een piëzo speaker om tonen en geluiden te genereren (aanstuurbaar via hardware PWM)
  • Een aanstuurbare micro-SD module waarmee je je eigen muziekjes of geluidseffect-mp3 bestanden kan afspelen op de 0.8W luidspreker.
  • Een EEPROM geheugen, waarin je high scores kan opslaan. Daag je vrienden uit jouw hoogste score te verbreken!
  • Een vrij te gebruiken draaiwiel potentiometer. Gebruik hem om het volume of intensiteit van het scherm te regelen.

 

Last but not least; de GameCode is "student-proof" ontworpen! Geen enkele code die je uploadt is in staat het apparaat te beschadigen.


Flowcode supported

Flowcode Logo

GameCode wordt volledig ondersteund door de grafische programmeertaal Flowcode. Flowcode is een grafische programmeeromgeving en enorm populair bij scholen en rapid prototyping. Binnen Flowcode programmeer je door blokken in een flowchart te plaatsen en correct in te stellen. Je hoeft je geen zorgen te maken om de vele instellingen van een microcontroller en syntax die bij een tekstuele programmeertaal hoort. Hierdoor leent het zich perfect als eerste kennismaking met programmeren, leer je hoe software opgebouwd wordt en oefen je programmatisch denken. Eens je goed overweg kan met Flowcode is het nog slechts een kleine stap om een tekstuele programmeertaal te leren.

Flowcode V8 en de gloednieuwe Flowcode V9 ondersteunen de GameCode als gratis target. Dit wil zeggen dat je in de gratis versie van de software de GameCode als programmeer-doel kan aanduiden, waardoor alle nodige instellingen automatisch toegepast worden. Hierna kan je gebruik maken van ingebouwde programmeerblokken voor specifieke functies van de GameCode. Hierdoor kunnen zelfs mensen met weinig of geen programmeerervaring heel snel de mogelijkheden van het apparaat verkennen en hun eigen spelletjes coderen! Bovendien kan je door middel van simulatie al je software testen nog voor je hem in de GameCode laadt. 

Download gratis de nieuwste Flowcode versie en ga meteen aan de slag!